Failing Fading


Galleri S:t Gertrud, Konstfrämjandet, Skåne presenterar Catrin Andersson

Vernissage lördagen den 3 mars kl 12-16
3 - 31 mars under Fotografi i Fokus-biennalen, 2007
Öppettider: ons-tors kl 12-18, fre-lör kl 12-16

"So fragile is the light that, while you take it for granted in broadest day,
as it dies you see it as a thing in itself." 

Nestor Almendros, Director of photography i filmen Days of Heaven
(1978).

Verken i utställningen Failing Fading använder sig av en tidsperiod vid namn magiska timmen. Magiska timmen är stunden då solen gått ner och ljuset är mjukt avtagande. Detta ögonblick speglar vår romantisering av himlen, när den är för oss som mest förförisk och påtaglig. Magiska timmen varar, trots sitt namn, endast i ca 20 min. Stunden är flitigt använd vid kommersiell fotografering och marknadsföring av städer och deras ”skyline”.
Skyline har två olika meningar: 1. Ett objekts konturer sett mot himlen. 2. Linjen där till synes himlen och jorden ser ut att mötas; horisonten. Bäst beskrivning är kanske ändå en helhets vy över en stads struktur och byggnader. Med sitt dramatiska färgspel bidrar himlen till att förstärka stadens kontur och bildar tillsammans med stadens artificiella belysning en representation av den moderna människan.
Verken i fotoserien line (Hongkong, Chicago. NY, Shanghai) fokuserar på städers artificiella horisont. De fyra städer som använts i serien rankas högst på listan över världens mest estetiskt vackra städer. Det finns olika sätt att gradera en ”skyline” och om hur de ”bästa” röstas fram. Bland topplistorna finns ranking där högsta byggnader är prioritet, kravet ligger på över 90 m. Här hittar vi Hongkong, New York och Dubai. En annan lista fokuserar mer på det estetisk och inkluderar spektakulära fotografier. Här ligger Hongkong, Chicago, New York och Shanghai i topp. Det är ett känsligt ämne som ofta skapar heta debatter bland entusiaster. Detta på grund av att begreppet skyline förknippas med välstånd och status.
Bokverket Facit (A story of a rise and fall and answers to all dreams between), 2007 berättar en historia om det svenska företaget Facit och dess framgång och fall. Parallellt med berättelsen som i boken endast låter ett eller ett fåtal ord ur texten framträda på varje sida, finns även bilder och reportage hämtade från 3 olika kommersiella livsstilsmagazin, framgångshistorier och reklam som tillsammans med Facit-berättelsen förvandlas till en abstrakt, tvetydig och transformerad mix av framgång och fall.

Catrin Andersson är född 1974 i Helsingborg och är utbildad vid Edinburgh College of Art and Design, Skottland och Emily Carr institute of Art and Design, Vancouver, BC. Bor och är verksam i Malmö sedan 2003. Under de senaste åren har hon haft utställningar  i Sverige och utomlands  bl a på ARTFUTURE, London och Signal, Malmö. Våren2005 blev hon inbjuden till TRANS_2005 i Japan, ett 3 månader residency som avslutades med en separatutställning på Akiyoshidai International Art Village i Yamaguchi. 2005 tilldelades hon Malmö Museer stipendium ur Aase och Richard Björklunds fond.

 

Välkomna!

Konstfrämjandet Skåne | Östergatan 9a | 211 25 Malmö | 040-10 42 60 | info@konstframjandet.org

2007Failing Fading

   
Galleri S:t Gertrud Malmö, SWEDEN
<<