RED SKY AT NIGHT, SAILOR'S DELIGHT
2013

Indoor art commission in 5 stairwells. Red, orange, black valchromat and goldpaint on mdf . Approx. 14 x 1,4 m.

KonstnärsCenter Syd/Helsingborgshem

<< back
Den konstnärliga gestaltningen RED SKY AT NIGHT, SAILORS DELIGHT baserar sig på sjömans sägen RED SKY IN MORNING, SAILORS WARNING; RED SKY AT NIGHT, SAILORS DELIGHT - en länge använd tolkning av naturen för att kunna förutspå morgondagens väder. Översatt till svenska: "Morgonhimlen röd, bringar sjöman i nöd; Aftonhimlen röd, är hans bästa stöd."
Alltså - en röd vacker soluppgång betyder ofta oväder medan en vacker röd solnedgång lovar om vackert väder nästa dag.
Jag fokuserar på den sista delen av ordspråket och genom gestaltningens starka, varma färger, reflekterande och utdragna ytor som tar in rummet och sprider ljuset vidare upp i trappuppgången, ge ett varmt möte med entrén, förmedlar positiv energi, och en optimistisk känsla.

De avlånga ytorna i verket RED SKY AT NIGHT, SAILORS DELIGHT hämtar inspiration från de gamla Runstavarnas utformning.
Runstav eller primstav är en äldre skandinavisk evighetskalender i form av en trästav med inristade runor. Runstavar användes främst i Sverige under 1500-talet och 1600-talet.

Valchromat placeras i ett bestämt mönster i 5 partier. Partierna bildar tillsammans en sprakande solnedgång och fördelas mellan trapphusen. Det trapphus som har det mörkaste läget, minst solljus eller mest skugga kommer att få det parti med mest guld mönster. Detta för att ljusa upp och balansera rymden i varje trapphus/rum.
Red Sky at Night, Sailor's delight, 2013. 5 stairwells in residential building.
<< back